Cetatea Râşnov

Cetatea Medievală Râșnov este închisă pentru reabilitare!


În perioada lucrărilor, Cetatea de sus, adică cea afectată de lucrări, va fi închisă. Pentru proiectul „Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a Cetăţii Râșnov (incinta de vest) și crearea infrastructurii conexe”, Primăria Râșnov a semnat contractul de finanţare în anul 2017, însă, pentru a putea ajunge la etapă lucrărilor propriu-zise, a fost nevoie de o serie de proceduri. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, valoarea contractului de finanţare fiind de 16.004.094,84 lei, din care 15.237.465,98 lei reprezintă asistenţa nerambursabilă.

În luna august a anului 2018, Primăria Râșnov a semnat contractul pentru proiectarea și execuţia lucrărilor, constructor fiind SC Romconstruct Group SRL din Ploiești (în asociere cu cu Concas SA și Crindesign Proiect SRL), care a depus oferta cu cel mai bun raport calitate – preţ.

Valoarea totală a contractului era de 13,34 milioane de lei (cu TVA), faţă de valoarea estimată de 14,89 milioane de lei. Apoi, că urmare a apariţiei unor lucrări suplimentare, dar și pentru că salariul minim în construcţii a crescut, valoarea contractului a fost actualizată, iar costurile totale au ajuns la 19,5 milioane de lei cu TVA.

Durata lucrărilor este de 26 de luni.

În toată această perioadă, Grădina Cetății Medievale rămâne deschisă turiștilor, iar intrarea este gratuită!


Cetatea Râșnov este o componentă importantă a culturii medievale din Transilvania, fiind între cele mai mariși mai bine conservate monumente istorice.

Încă dinantichitate, fortificațiile de pe stânca Dealului Cetățiidin Râșnov au protejat o așezare. Momentul culminant,care ne-a lăsat zestrea arhitecturală formată din ziduride apărare, turnuri și căsuțe, a fost târgul fortificatmedieval, a doua vatră de locuire a sașilor râșnoveni.Cronicarul Simon Massa (1536–1605) susţine că întimpul invaziei tătarilor din 1335, când Ţara Bârsei a fostpustiită în întregime, cetatea Râşnov, „aşezată pe unmunte înalt” a rezistat asediului inamic şi a salvat vieţilelocuitorilor refugiaţi între zidurile sale.

Aceasta este şiprima atestare documentară a cetăţii.

back to top